Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

 

VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Predsednik, Ana Brnabić
MINISTARSTVO FINANSIJA
Ministar, Siniša Mali
MINISTARSTVO ZDRAVLjA
Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar
MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLjAVANјE. BORAČKA I SOCIJALNA PITANјA
Ministar, Zoran Đorđević

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obraća Vam se sa zahtevom za uvećanje plata svim zaposlenima u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite na način da prosečna plata bude u visini prosečne potrošačke korpe.
Trenutno stanje je neodrživo, jer su zaposleni plaćeni ispod svakog nivoa i ukoliko se ne preduzmu radikalne mere, građane neće imati ko da leči, niti da pruža usluge socijalne zaštite.

U prilog našim tvrdnjama navodimo da je u novembru 2014.godine osnovica za obračun i isplatu plata umanjena za 10% i iznosila je 2.368,22 dinara, dok je pre smanjenja (u oktobru 2014.godine) iznosila 2.631,35 dinara.

Nakon tri uvećanja osnovice u 2015.,2016. i 2017. godini, ista trenutno iznosi 2.817,35 dinara.

To znači da su za period od 5 godina (2014.-2018.godina) plate zaposlenima u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite uvećane nominalno za 7,06861%.

Prema zvaničnim statističkim podacima, INFLACIJA u periodu 2014-2017. godina iznosi VIŠE OD 9%.

Dakle, plate zaposlenih su u 2018. godini realno MANјE u odnosu na one ko|e su bile pre smanjenja 2014.godine!!!

Plata medicinske sestre/tehničara iznosi nešto više od 35.000 dinara, plata lekara 63.000, plata administrativnih radnika tek nešto više od minimalne zarade 28.000, negovatelјice 25.000, a čak šest grupa poslova u zdravstvu i socijalnoj zaštiti nemaju ni minimalnu zaradu.

Da li su to plate od kojih može da se preživi?

Zaposleni u zdravstvu su u 2014.godini imali prosečnu platu u iznosu od 45.759 dinara i bila je viša od proseka u Republici Srbiji. U 2017.godini prosečna plata u zdravstvu je ispod proseka u Republici i iznosi 44.492 dinara. Da bi zaradili za prosečnu potrošačku korpu u 2017.godini, zaposleni u zdravstvu su morali da rade više od mesec i po dana, a zaposleni u socijali daleko više.

Za kupovinu jedne potrošačke korpe u 2017.godini bilo je potrebno 1,56 prosečnih zarada isplaćenih u zdravstvenoj delatnosti.

Manjak broja izvršilaca(u mnogim ustanovama je manji broj zaposlenih čak i od onog broja utvrđenog aktom Vlade), neadekvatni uslovi rada i nedopustivo niske plate su glavni uzrok egzodusa zaposlenih, a naročito mladih i srednjeg kadra. Zaposleni odlaze, jer ne vide perspektivu, niti dugoročan plan za pobolјšanje svog radno-pravnog i naročito materijalnog položaja.
Opšte poznata činjenica je da veće plate od zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti imaju naše kolege u BiH, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj itd.
Rumunski scenario nam je pred vratima.

Zbog svega iznetog, Sindikat ZAHTEVA DA MINIMALNA PLATA ZAPOSLENIMA U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI BUDE U VISINI MINIMALNE POTROŠAČKE KORPE, PROSEČNA PLATA U VISINI PROSEČNE POTROŠAČKE KORPE, UZ USPOSTAVLjANјE ADEKVATNOG ODNOSA IZMEĐU PLATA!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je više puta u sredstvima javnog informisanja izneo da je stanje u republičkom budžetu znatno iznad očekivanog nivoa, odnosno u suficitu i najavio da će zaposlenima u javnom sektoru biti ZNAČAJNO povećana plata.

Ukazujemo Vam na ogromno nezadovolјstvo zaposlenih niskim primanjima, obzirom na poslove koje obavlјaju, a koji nose ogromnu odgovornost.

Mišlјenja smo da bi se pobolјšanjem uslova rada, povećanjem broja izvršilaca i ukidanjem zabrane zapošlјavanja, kao i uvećanjem plata na način kako smo to predložili, sprečilo dalјe urušavanje zdravstva i socijalne zaštite i egzodus zaposlenih.
Čekali smo 5 godina, vremena za čekanje više nema!

Želimo bolјi život, želimo dostojanstven život. Želimo da radimo i pružimo usluge kakve građani zaslužuju.
Samo zadovolјan zaposleni može pružiti uslugu na najvišem nivou.

POVEĆAJTE PLATE - SAČUVAJTE ZDRAVSTVO I SOCIJALNU ZAŠTITU!

Očekujemo otvorenu i nedvosmislenu podršku resornih ministarstava, shodno iskazanom opravdanom zahtevu Sindikata i s tim u vezi hitno postupanje Vlade Republike Srbije.

Predsednik
dr Zoran Savić

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo 2019

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

pdfico

Pravilnik o dodeli
pomoći članovima

 

 

 

 

link zdravko

zdravlje 102

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com