Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

 

Treća sednica POS-a u proširenom sastavu, održana je u Vrnjačkoj Banji 23.septembra 2021.godine. Pored članova organa, sednici su prisustvovali i dr Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Mihajlo Govedarica, sekretar Sindikata, članovi Predsedništva Sindikata i predsednici i članovi odbora sindikalnih organizacija, kao i mladi sindikalni aktivisti.
U uvodnom izlaganju dr Dunja Civrić, predsednica Pokrajinskog odbora, informisala je prisutne o aktivnostima sindikata u prethodnom periodu i podnetim inicijativama. Istakla je da Sindikat insistira da povećanje plata zaposlenima u zdravstvu bude 15% i da se navedeno povećanje odnosi na sve zaposlene. Takođe i dalje se insistira na izmeni postojeće Uredbe o koeficijentima i njenom upodobljavanju sa važećim aktima.
Podsetila je da je Sindikat zahtevao da visina minimalne zarade bude izjednačena sa potrošačkom korpom , ali kao što je poznato od 01.01.2022.godine minimalna zarada će iznositi 201,22 din. po satu, odnosno 35.012 dinara. Upoznala je prisutne i da je Sindikat blagovremeno podneo zahtev, za dodelu novogodišnje nagrade svim zaposlenima.
Što se tiče ostalih aktivnosti, ponovo je aktiviran zahtev nadležnima da se omogući zaposlenima u zdravstvenoj delatnosti kupovina stanova po uslovima kakvi su omogućeni za vojsku i policiju.
Proces i koordinacija oko potpisivanja kolektivnih ugovora u zdravstvenim ustanovama Vojvodine, se redovno prati, bilo je kraćeg zastoja zbog godišnjih odmora, ali se pregovaranje kontinurano nastavlja. Imamo ustanove čiji su kolektivni ugovori prihvaćeni bez ikakvih primedaba, ili su imali samo primedbe tehničke sadržine, što je znak koliko se ozbiljno ova materija obrađuje.
Ona je podsetila da je tokom leta, nakon dopisa Ministarstva zdravlja o obavezi zaposlenih da se posle povratka sa godišnjih odmora ili odsustva dužeg od sedam dana moraju testirati na koronu i sami finansirati te testove, došlo do pokušaja suspenzije pojedinih zaposlenih, ali da su nakon naše i intervencije nadležnih inspekcija, ti postupci obustavljeni i nezakonite odluke povučene.
Prisutnima se obratio i predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, dr Zoran Savić, koji je pozdravio sve prisutne i naglasio da se aktivnost Sindikata u prethodnom periodu svela na pregovore sa raznim ministarstvima. Sindikat stalno ukazuje i zahteva da procentualno povećanje plata svim zaposlenima ne sme biti manje od procentualnog povećanja minimalne zarade, jer će u suprotnom doći do totalnog urušavanja odnosa između plata zaposlenih različitih profila. Minimalna zarada procentualno jeste uvećana za 9,4%, ali u novcu to je jako malo. I on je ukazao da mora doći do izmene Uredbe o koeficijentima koja traje 20 godina i koja ne prepoznaje pojedina radna mesta , kao i da se isplata plata prema platnim razredima i dalje odlaže .
Nakon sednice, održan je seminar na temu „ Obračun i evidentiranje radnih sati u zdravstvenoj delatnosti“, gde je predavač Branislava Šljivančanin, stručni konsultant iz oblasti ekonomskih nauka, ukazala na specifičnosti poslovanja zdravstvenih ustanova i probleme sa kojima se suočavaju zaposleni oko evidencije i isplate smenskog rada, skraćenog radnog vremena, dežurstva i prekovremenog rada.
Drugi dan seminara dr Dunja Civrić i potpredsednik POSa Stevo Malić, imali su uvodne prezentacije na teme koje se odnose na „Razvoj Sindikata i pridobijanje novih članova“ i „Šta imam od Sindikata“, te kako približiti Sindikat mladima.
Nakon ovih tema konsultantkinja za komunikaciju Nataša Ristić, je održala predavanje sa radionicom na temu“ Unapređivanje komunikacije sa članstvom i javnošću“. Na zanimljiv način je učesnicima predstavljen značaj komunikacije, njeno povratno dejstvo i koliko smo vešti u ophođenju prema drugima.
Učesnici seminara su ocenili da je seminar odlično osmišljen , da su teme životne i aktuelne i da će se dobijene informacije moći primeniti u svakodnevnom poslu i komunikaciji.

1     2

3     7

 

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti 2019 

pdfico

Zakon o zdravstvenom
osiguranju 2019

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo 2020

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita 2019

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

pdfico

Pravilnik o dodeli
pomoći članovima

 

pdfico

Plan delovanja - rodna ravnpravnost

 

 

 

 

 

link zdravko

zdravlje 113 

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com