Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

 

Na sednici Pokrajinskog odbora, koja je održana 10.novembra 2021. u Novom Sadu, predsednica POS-a, je navela da se očekuje ( kako smo iz medija saznali) povećanje plata u zdravstvu od 8% koje će se primenjivati od plate za mesec decembar 2021.godine.
Ona je naglasila da još uvek nema zvaničnog odgovora nadležnih organa na sve podnete zahteve i inicijative od strane Sindikata, kako na one koji se odnose na povećanje plata, novogodišnje nagrade, tako i na inicijative za promenu uredbe o koeficijentima, donošenje jedinstvene cene rada, kupovine stanova po povoljnijim uslovima od tržišnih ili odgovora na obavezu plaćanja eko takse. Izostanak komunikacije i konkretnih odgovora nadležnih, umanjuje značaj svih preduzetih akcija Sindikata. Revoltirani smo što se naši zahtevi ne čuju, što nema odgovora i što se ozbiljan rad Sindikata tako dovodi u pitanje. Sigurno je da svako povećanje plata u zdravstvu pozdravljamo, ali po ko zna koji put skrećemo pažnju na situaciju koja je u praksi, a to je da će se ovim povećanjem još više smanjiti raspon zarada u zdravstvu i povećati broj zaposlenih koji će primati minimalnu zaradu ili tek nešto malo više od tog iznosa. U ovim teškim vremenima kada su i sistem i zaposleni u njemu dovedeni do ruba izdržljivosti, predstavnici Sindikata su ta veza kako između poslodavca i zaposlenih, tako i između pacijenata i zaposlenih, uvek spremni da saslušaju, smire tenzije i pronađu najprihvatljivije rešenje za sve. Od nas se očekuje više nego od poslodavaca, očekuje se da zaštitimo zaposlene, da rešimo probleme nagomilanih prekovremenih sati, plaćanja istih, slanje zaposlenih u druge zdravstvene ustanove na ispomoć i još mnogo toga što se svakodnevno pojavljuje kao novi problem. I zaposleni i pacijenti su nezadovoljni, jedni suviše umorni, njihov rad potcenjen i za isti rad različito plaćeni, a drugi uplašeni za sopstveni život, revoltirani na višesatna čekanja, vrlo često i agresivni. Doba aplauza je prošlo , sada smo izloženi raznim pritiscima i zaboravlja se značaj posla koji obavljamo.
Članovi Pokrajinskog odbora su izneli informacije, da je u svim okruzima Vojvodine slična situacija koju karakteriše nedostatak adekvatnog kadra, problem nejavljanja kandidata na raspisane konkurse, izostanak jednoobraznih kriterijuma za isplatu tzv. kovid dodatka, pa isti rad nije i jednako plaćen što dodatno kvari međuljudske odnose, kao i veliki broj bolesnih i zaraženih među zaposlenima. I u socijalnoj zaštiti je identična situacija, rad negovateljica nije adekvatno plaćen, dodaci za kovid ne postoje i zaposleni su ugroženi po svim osnovima.
Na sednici je usvojen novi Pravilnik o dodeli finansijske pomoći članovima Sindikata, sa posebnim akcentom na kriterijum solidarnosti, prema kome bi novčana pomoć za teže bolesti za sve članove bila jednaka.
Na kraju sednice verifikovana je odluka o postavljenju poverenika Sindikalne organizacije Doma zdravlja Sombor i predlog novog člana POSa iz Zapadno-bačkog okruga, zbog odlaska dosadašnjeg člana Eve Đelbabin u penziju, kojoj su se članovi Pos-a zahvalili na dugogodišnjem sindikalnom radu i poželeli sve najlepše u penzionerskim danima.

IMG 20211110 110741    IMG 20211110 110652

IMG 20211110 110643     IMG 20211110 110803     IMG 20211110 130604

 

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti 2019 

pdfico

Zakon o zdravstvenom
osiguranju 2019

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo 2020

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita 2019

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

pdfico

Pravilnik o dodeli
pomoći članovima

 

pdfico

Plan delovanja - rodna ravnpravnost

 

 

 

 

 

link zdravko

zdravlje 113 

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com