Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

 

Dana 02.11.2022.godine, u Novom Sadu, održana je jedanaesta sednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine.

Na sednici je verifikovan izbor Nikole Pavkovića za predsednika Okružnog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije za Severnobački okrug, nakon vanredne izborne Skupštine koja je održana u Subotici 28.10.2022.godine.

Predsednica POS-a, dr Dunja Civrić, je u toku sednice saopštila informaciju da su predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, RFZO, Komore zdravstvenih ustanova i reprezentativnih sindikata u delatnosti, upravo postigli saglasnost o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, na period od godinu dana, odnosno do 09. januara 2024.godine. Produženjem roka važenja postojećeg PKU, dobili smo period od godinu dana u kome će se već postojeći  predlozi za novi kolektivni ugovor još bolje formulisati , ali i dalje nas očekuje borba za  primenu ugovorenih prava.

Koliko problema imaju zaposleni i koliko su oni specifični, svakodnevno dobijamo informacije iz zdravstvenih ustanova. U nekim sredinama se od strane iste filijale RFZO  različito rešavaju identični zahtevi za naknadu troškova prevoza.  Problemi  naknade putnih troškova specijalizantima, finansiranje specijalnih bolnica za rehabilitaciju , koje iako rade punim kapacitetom ne mogu da posluju pozitivno, su u potpunosti prepušteni zdravstvenim ustanovama. Zavodi za javno zdravlje i dalje imaju probleme oko obezbeđivanja sredstava za finansiranje i ugovaranja dela zaposlenih  sa RFZO.

U nekim sredinama se ne plaća rad  mrtvozornicima, a rad ove službe koja je u nadležnosti lokalne samouprave i dalje nije  definisan.

Ništa manji problemi nisu ni u oblasti socijalne zaštite gde je mali broj izvršilaca i gde plate zdravstvenih radnika ne prate plate zaposlenih u zdravstvenoj delatnosti.

Po rečima predsednika okružnih odbora Sindikata, zaposleni su nezadovoljni platama i revoltirani ignorisanjem svih podnetih zahteva, od izmene uredbe o koeficijentima do zahteva za  kupovinu stanova po povlašćenim cenama. Od Sindikata se očekuje razumevanje i  pomoć, ali ove probleme treba sistemski rešavati.

 Predsednica POS-a je navela da se rad na rešavanju statusa Ustanove zajedničkih poslova instituta Sremska Kamenica, nastavlja, da je Sindikat angažovan i koordinira rad u koji je uključen Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i Ministarstvo zdravlja.

Evaluacija  seminara održanog u periodu od 14.-16.09.2022.godine u Vrnjačkoj Banji pokazala je zanimljive rezultate. Iako je već na nekoliko seminara koje je POS organizovao,  akcenat stavljen na mlade, novo članstvo i njihovu edukaciju, povratne informacije sa seminara, potvrđuju da je to pravi izbor teme. Pokazano je veliko zadovoljstvo izborom  predavača, načinom prezentacije i aktivošću učesnika seminara i iskazana je želja za što češćim skupovima ovakve vrste. S tim u vezi predsednica POS-a je predložila i da se okružni odbori aktivnije uključe u proces edukacije, da organizuju skupove i sprovode druge aktivnosti koje će zanimati ovu ciljnu grupu.

Na sednici je doneta odluka da se Aleksandri Dinić iz Sremske Mitrovice, devojci koja je obolela od retke vrste karcinoma, a za čije se lečenje u inostranstvu prikupljaju sredstva preko humanitarne fondacije „ Budi human“, dodeli materijalna pomoć.

IMG 8316e93e8a03d8252bfc6eec01460124 V     IMG 20221102 111831   IMG 36ffb0214bdd24d015ca31d3ffa9bebc V

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti 2019 

pdfico

Zakon o zdravstvenom
osiguranju 2019

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo 2020

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita 2019

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

pdfico

Pravilnik o dodeli
pomoći članovima

 

pdfico

Plan delovanja - rodna ravnpravnost

 

 

 

 

 

link zdravko

zdravlje 113 

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com