Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

 

15. sednica Pokrajinskog odbora, u proširenom sastavu, održana je u Vrnjačkoj Banji 13.septembra 2023. godine. Pored članova organa, sednici su prisustvovali i dr Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Mihajlo Govedarica, sekretar Sindikata, predsednici sindikalnih organizacija i sindikalni aktivisti.
U uvodnom delu sednice, dr Zoran Savić je informisao prisutne o sastanku sa ministarkom zdravlja prof. Dr Danicom Grujičić, kome su prisustvovali i pomoćnica ministra Slađana Đukić i predstavnici Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost. Razgovaralo se o izmeni Uredbe o koeficijentima, uvođenju jedinstvene osnovice za obračun i isplatu plata, prijemu u stalni radni odnos svih zaposlenih koji su radili za vreme epidemije i drugim aktuelnim temama.
Učesnici sastanka su se saglasili da je neophodna izmena Uredbe o koeficijentima, kako bi se plate nemedicinskih radnika i zdravstvenih saradnika povećale, ali će ovaj predlog za izmenu Uredbe o koeficijentima biti prosleđen Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave na dalje postupanje. Za 14.09.2023.godine je zakazan sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i nakon tog sastanka ćemo saznati u kom pravcu će se naše dalje sindikalne aktivnosti kretati. Postoji mogućnost da se prihvati povećanja plata, ali iz opredeljene mase sredstava, što onda znači da u januaru neće biti povećanja plata.
Ministarka zdravlja je na sednici navela da će se shodno Zaključku Vlade izvršiti prijem u radni odnos svih lica koja su bila radno angažovana tokom epidemije, uključujući i lica kojima je prestao radni odnos , pod uslovom da su ova lica radila na poslovima lečenja obolelih od epidemije Kovid -19 ili na pratećim pomoćno-tehničkim poslovima u vezi sa ovim obolelim, ako su na tim poslovima proveli najmanje 18 meseci, počev od 19.marta 2020. godine i ako su radili u ustanovama iz Plana mreže zdravstvenih ustanova. Ovaj zaključak dalje može dovesti do problema sa Kadrovskim planovima ustanova, ali smo mišljenja da će i oni biti izmenjeni i usaglašeni sa ovim Zaključkom.
Dalje je upoznao članstvo zašto naš Sindikat nije učestvovao na protestu vozača hitne pomoći, koji imaju našu punu podršku, ali sama procedura oko organizovanja protesta nije ispoštovana i nijedan organ nije doneo odluku da se na tim protestima učestvuje.
U rasparavi koja je usledila izneto je mišljenje da treba iskazati solidarnost sa našim kolegama čije su plate degradirajuće, da se treba izboriti da se koeficijenti maksimalno podignu, da se uvede jedinstvena cena rada za sve zaposlene i da je situacija takva da smo zreli za neke druge metode sindikalne borbe, osim pregovaranja. Nezadovoljstvo i revolt zaposlenih je izuzetno velik i uz dobru pripremu i organizaciju protesta pokazaće se snaga Sindikata na delu, pa sa ovog skupa daju punu podršku organima Sindikata da se o protestu ozbiljno razmisli.
Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, dr Dunja Civrić, je naglasila da je sa ovog reprezentativnog skupa od 108 učesnika, pokazano kako se razmišlja u sindikatu i kakva je situacija. Ona je izvestila i o aktuelnim dešavanjima u Sindikatu i promenama u Zapadnobačkom okrugu, gde je u tri sindikalne organizacije kao i u samom okrugu došlo do promene predsednika i imenovanja poverenika i potpredsednika na te funkcije.
Za člana Nadzornog odbora SSSV izabran je Robert Strniša iz Doma zdravlja Sremska Mitrovica, a na prethodnoj sednici za člana Veća SSSV izabranaje Aleksandra Rankov iz Opšte bolnice Kikinda.

Posle sednice, započeo je seminar, gde je predavač dr LJiljana Stojšić, načelnica Odelenja inspekcije rada za Južnobački okrug, održala predavanje na temu „Nadležnosti inspekcije rada u zdravstvenoj delatnosti“ i odgovorila na brojna pitanja koja su joj polaznici seminara uputili.
Drugog dana seminara edukator Nataša Ristić, konsultantkinja za komunikaciju je održala seminar na temu „Emocionalno – inteligentna komunikacija“. Ona je pokazala kako emocionalno inteligentne osobe treba da reaguju na nepredviđene životne situacije i događaje i kako emotivno inteligentni ljudi mogu poboljšati svoj život ali i oblikovati životno okruženje.
Naučili smo da je to sposobnost, koja se razvija i uči kroz život, a iznad svega veština koja je primenjiva u svim oblastima života.
Učesnici seminara su ocenili da je seminar izuzetno dobro osmišljen, da su teme aktuelne i životne i da su predavači ispunili sva očekivanja.

IMG 20230913 153328   IMG 20230913 153454   IMG 20230913 171408

IMG 20230913 171756   IMG 20230914 101502

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti 2019 

pdfico

Zakon o zdravstvenom
osiguranju 2019

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo 2020

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita 2019

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

pdfico

Pravilnik o dodeli
pomoći članovima

 

pdfico

Plan delovanja - rodna ravnpravnost

 

 

 

 

 

link zdravko

zdravlje 113 

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com