Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

Beograd, 15.03.2016. godine

MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE,
BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA
Ministar, Aleksandar Vulin
PREDMET: ZAHTEV ZA ODRŽAVANJE SASTANKA RADI REŠAVANJA RADNO-PRAVNOG I MATERIJALNOG POLOŽAJA ZAPOSLENIH U SOCIJALNOJ ZAŠTITI

Poštovani,
Pododbor za socijalnu zaštitu kao najviši organ Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije za delatnost socijalne zaštite na sednici održanoj 11.03.2016.godine razmatrao je radno-pravni i materijalni položaj zaposlenih.
Zbog nepoštovanja prava utvrđenih PKU za socijalnu zaštitu, nezadovoljavajućeg radno-pravnog i materijalnog položaja zaposlenih, Pododbor je zaključio da je neophodno da se po hitnom postupku održi sastanak sa ministrom Aleksandrom Vulinom lično.
Ovim povodom Sindikat

ZAHTEVA:

 

    Poštovanje prava utvrđenih Posebnim kolektivnim ugovorom za socijalnu zaštitu u Republici Srbiji ("Službeni glasnik PC", br. 11/2015) i prestanak opstruiranja rada Komisije za praćenje i primenu navedenog ugovora,
    Isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u iznosu od 7.000,00 dinara,
    Davanje saglasnosti za povećanje broja zaposlenih na neodređeno vreme do broja utvrđenog ODLUKOM o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2015. godinu ("Službeni glasnik PC", br. 101/2015, 114/2015, 10/2016, 22/2016).

OBRAZLOŽENJE
Komisija za praćenje i primenu Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu u Republici Srbiji je na sednicama usaglasila stavove i izradila tačno deset mišljenja od kojih je samo jedno poslato podnosiocu zahteva za tumačenje navedenog ugovora i to na izričit zahtev zaštitnika građana.
Sva ostala mišljenja se nalaze i no više meseci u Ministarstvu za rad, uz obrazloženje da se ne mogu poslati ustanovama socijalne zaštite iz razloga što takva sredstva nisu planirana u budžetu PC.
Iako smo više puta ponovili da je predmet rada Komisije davanje mišljenja, a ne planiranje sredstava u budžetu, koja sredstva su morala biti trebovana danom potpisivanja PKU za socijalnu zaštitu, do dana sačinjavanja ovog dopisa predstavnici Ministarstva za rad koji su imenovani u Komisiju nisu preduzeli nijednu radnju u skladu sa onim što je ranije dogovoreno sa pomoćnikom ministra za rad Zoranom Lazićem.
Samo iz razloga korektnog i profesionalnog postupanja pomoćnika ministra Zorana Lazića, Sindikat ovim povodom još uvek nije preduzeo radikalnije aktivnosti.
Sindikat Vam se još jednom obraća sa zahtevom za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u socijalnoj zaštiti čije je prosek plata niži od proseka plata onih zaposlenih u javnom sektoru kojima je taj vid pomoći odobren i isplaćen. Smatramo da Vlada Republike Srbije ima isti stav prema svim zaposlenima i da zaposleni u delatnosti socijalne zaštite neće biti izuzetak.
Ukazujemo Vam i na činjenicu da u pojedinim ustanovama socijalne zaštite postoji manji broj zaposlenih od onog broja utvrđenog Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2015. godinu.
Obzirom da je još uvek neophodna saglasnost Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, a da korisnik javnih sredstava molbu za popunjavanje slobodnog, odnosno upražnjenog radnog mesta i za odobravanje dodatnog radnog angažovanja podnosi nadležnom ministarstvu da se broj zaposlenih poveća najviše do utvrđenog maksimalnog broja zaposlenih, molimo da se insistira da se procedura ubrza i potrebna saglasnost odobri ustanovama socijalne zaštite koje imaju takvu potrebu.
Sa iznetog, Sindikat zahteva hitan sastanak, kako bismo vođenjem socijalnog dijaloga rešili krucijalne probleme zaposlenih.
Očekujemo Vaše postupanje u najkraćem mogućem roku u vremenu koje Vama odgovara.
S poštovanjem,
Dr Zoran Savić

Dopis ministru Vulinu    preuzmi fajl

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti 2019 

pdfico

Zakon o zdravstvenom
osiguranju 2019

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo 2020

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita 2019

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

pdfico

Pravilnik o dodeli
pomoći članovima

 

pdfico

Plan delovanja - rodna ravnpravnost

 

 

 

 

 

link zdravko

zdravlje 113 

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com