Čuvamo tvoja prava
Borimo se za tvoju platu
Neka nas bude i više

Beograd, 7.3.2017. godine
MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA
Ministar, Aleksandar Vulin

PREDMET: ZAHTEV ZA ODRŽAVANJE SASTANKA RADI REŠAVANJA ALARMANTNOG STANJA U USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE ZBOG NEDOVOLJNOG BROJA IZVRŠILACA

Poštovani,
Pododbor za socijalnu zaštitu kao najviši organ Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije za delatnost socijalne zaštite na sednici održanoj 03.03.2017.godine razmatrao je radno-pravni i materijalni položaj zaposlenih.
Konstatovan je veoma nepovoljan radno-pravni i materijalni položaj zaposlenih, pre svega zbog manjka izvršilaca, koji problem urušava čitav sistem socijalne zaštite.
Upoznati ste da u pojedinim ustanovama socijalne zaštite postoji manji broj zaposlenih, čak i od onog broja utvrđenog Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2015. godinu.
Obzirom da je još uvek neophodna saglasnost Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, a da korisnik javnih sredstava molbu za popunjavanje slobodnog, odnosno upražnjenog radnog mesta i za odobravanje dodatnog radnog angažovanja podnosi nadležnom ministarstvu da se broj zaposlenih poveća najviše do utvrđenog maksimalnog broja zaposlenih, molimo da se insistira da se procedura ubrza i potrebna saglasnost da ustanovama socijalne zaštite koje imaju takvu potrebu.
Na ovaj problem Sindikat je ukazivao godinama unazad.
Zapošljavanje zaposlenih koji nose delatnost se mora izvršiti po hitnom postupku i mora biti prioritet u radu ministarstva, jer je trenutno stanje u ustanova socijalne zaštite neodrživo.
Na opšte zadovoljstvo svih, izvršeno je renoviranje ustanova socijalne zaštite i proširenje kapaciteta pojedinih ustanova. Međutim, broj izvršilaca je ostao isti, uprkos povećanju kapaciteta ustanova, kao i povećanju broja korisnika usluga socijalne zaštite.
Zaposleni rade u nemogućim uslovima, opslužujući i po više od 80 korisnika.
To drastično utiče na kvalitet usluge i ozbiljno ugrožava zdravlje zaposlenih koji zbog otežanih uslova rada i niskih primanja napuštaju ustanove socijalne zaštite. Nesumnjivo da ovakvo stanje utiče i na korisnike, koji zbog nedovoljnog broja izvršilaca ne mogu dobiti uslugu kakvu zaslužuju.
U delatnosti socijalne zaštite nema vremena za čekanje saglasnosti od strane Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, životi i sudbine osoba sa posebnim potrebama i najosetljivije socijalne grupe su u pitanju.
Zahtevamo da se po hitnom postupku da saglasnost za povećanje broja zaposlenih na neodređeno vreme do broja utvrđenog ODLUKOM o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2015. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 101/2015, 114/2015, 10/2016, 22/2016, 45/2016).
Pododbor je zaključio da je neophodno da se po hitnom postupku održi sastanak sa predstavnicima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uz obavezno prisustvo ministra Aleksandra Vulina, kako bismo vođenjem socijalnog dijaloga rešili krucijalne probleme zaposlenih.
Očekujemo Vaše postupanje u najkraćem mogućem roku u vremenu koje Vama odgovara.
S poštovanjem, Predeednik Predsednik
dr Zoran Savić

Da se upoznamo

pdfico

Zakon o radu

pdfico

Zakon o sistemu plata
zaposlenih u javnom sektoru

pdfico

Zakon o zdravstvenoj zaštiti 2019 

pdfico

Zakon o zdravstvenom
osiguranju 2019

pdfico

Zakon o socijalnoj zaštiti

pdfico

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
zdravstvo 2020

pdfico

Poseban kolektivni ugovor
socijalna zaštita 2019

 

pdfico

Statut Sindikata zaposlenih

u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

 

pdfico

Pravilnik o pozajmicama
sindikalnim organizacijama

 

pdfico

Pravilnik o dodeli
pomoći članovima

 

pdfico

Plan delovanja - rodna ravnpravnost

 

 

 

 

 

link zdravko

zdravlje 113 

zasto ovaj sindikat

flajer szv

Sekcija mladih

obrazac prijave nasilja

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com