Budi deo pravog tima
Borimo se za tvoju platu, čuvamo tvoje radno mesto
Svako treće i naredno dete naših članova dobija poklon čestitku

Beograd, 26.11.2015. godine
Obaveštavamo Vas da je Radna grupa SES-a za izmene i dopune Nacrta Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru održala dva sastanka.
Stav predstavnika Radne grupe ispred sindikalnih centrala je jasan povodom Zakona, da se dostignuti nivo prava zaposlenih ne može umanjivati, odnosno ne pristajemo na manja prava od onih koja su utvrđena Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom.
Deo primedbi je uvažen, a o delu će se još razgovarati.
Dogovoreno je da se usaglašene izmene i dopune spornog zakona izrade, a nakon toga da Radna grupa nastavi sa pregovorima.
Očekujemo da se naredni sastanak održi tokom naredne nedelje.
O svim pitanjima, bićete blagovremeno obavešteni.

Beograd, 23.11.2015. godine

Obaveštavamo Vas da je Sindikat sve dostavljene primedbe na Nacrt kataloga radnih mesta u zdravstvu, kao i Nacrt kataloga generičkih radnih mesta za delatnost zdravstva koje su poslate od strane organa Sindikata sa terena, sublimirao i u pisanoj formi predao resornim ministarstvima. Razgovori na temu Kataloga radnih mesta se nastavljaju.

Beograd, 19.11.2015. godine
Republički odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbiji na sednici održanoj 18. novembra 2015. godine razmatrao je pored brojnih otvorenih pitanja položaja članstva i tekst Nacrta zakona o sistemu plata u javnom sektoru.
Republički odbor je konstatovao da je nedopustivo svako dalje urušavanje materijalnog i socijalnog položaja članstva.
Navedeno posebno zbog predloženih izmena sistemskih zakona po kojima se otvara mogućnost za dalje umanjenje prava zaposlenih, zbog uslova u kojima se radi, najavljenog velikog otpuštanja nemedecinskih radnika...
Pregovori povodom navedenih zahteva traju...
Republički odbor Sindikata usvojio je preporuku Predsedništva Sindikata da se organizuju masovne aktivnosti u slučaju da se socijalnim dijalogom ne usvoje zahtevi Sindikata.
Nadamo se da će biti bolje, ali se spremamo...

Beograd, 12.11.2015. godine

Dana 10. novembra 2015. godine održana je sednica Predsedništva Sindikata na kojoj se pored ostalog razmatrao i radno - pravni i materijalni položaj članstva i svih zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.
Predsedništvo Sindikata je zaključilo da je nedopustivo dalje urušavanje radno - pravnog i socijalnog položaja članstva.
Nacrt Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru je neprihvatljiv jer zaposlenima umanjuje prava utvrđena Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom.
Sindikat nastoji da socijalnim dijalogom reši otvorena pitanja umanjenja prava koja su predložena Zakonom o sistemu plata, ali istovremeno pokreće i aktivnosti na pripremi masovnih sindikalnih akcija.
Očekujemo da socijalnim dijalogom dođemo do rešenja, ali moramo biti spremni i na druge sindikalne aktivnosti našeg i svih sindikata društvenih delatnosti.

Beograd, 10.11.2015. godine

VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Predsednik, Aleksandar Vučić
MINISTARSTVO ZDRAVLjA
Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar
MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLjAVANjE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANjA
Ministar, Aleksandar Vulin
MINISTARSTVO FINANSIJA
Ministar, Dušan Vujović

PREDMET:ZAHTEV ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆI ZAPOSLENIMA U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI

Poštovani,
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obraća Vam se sa zahtevom za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.
Smatramo da Vlada Republike Srbije ima isti stav prema svim zaposlenima i da zaposleni u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite neće biti izuzetak.
Podsećamo Vas da zaposleni iz četiri grupe poslova u zdravstvu i pet grupa poslova u socijalnoj zaštiti primenom Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, uredbi i drugih akata nemaju ni minimalnu zaradu.
Upoznati ste sa uslovima u kojima rade zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i to je jedan od razloga za najavljenu adaptaciju svih ustanova.
Očekujemo Vaše postupanje po hitnom postupku i jednako sagledavanje zaposlenih u društvenim delatnostima.
S poštovanjem
Dr Zoran Savić

Beograd, 5.11.2015. godine

MINISTARSTVO ZDRAVLjA
Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar
Državni sekretar, prof. dr Berislav Vekić

PREDMET:
ZAHTEV ZA ODRŽAVANJE SASTANKA POVODOM NAJAVE OTPUŠTANJA NEMEDICINSKOG OSOBLJA

Poštovani,
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obraća Vam se sa zahtevom za hitno održavanje sastanka povodom najave da će biti otpušten veliki broj nemedicinskih radnika. Smatramo da je socijalni dijalog put do iznalaženja rešenja, a ne protesti i štrajk.
Očekujemo da se sastanak no ovom pitanju održi u najkraćem mogućem roku.
S poštovanjem,

Na inicijativu Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine, 2. novembra  2015. godine   održana je Vanredna sednica Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta na kojoj je razmatran Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. Dunja Civrić, predsednica Pokrajinskog odbora je  prezentovala Stavove našeg Sindikata povodom Nacrta zakona.

 

Pokrajinski socijalno-ekonomski savet je povodom Nacrta zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru konsenzusom  utvrdio sledeće 

STAVOVE: 

1. Pokrajinski socijalno-ekonomski savet podržava stavove reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Vojvodine, svojih članica, u vezi sa pripremom i sadržinom Nacrta zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. 

2. Članovi Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta slažu se u oceni da plate u javnom sektoru treba urediti na jedinstven način, ali Nacrt zakona, u ovoj fazi pripreme, nije prihvatljiv iz sledećih razloga:

-  Nacrtom  zakona  se praktično ukida socijalni dijalog, odnosno kolektivno pregovaranje u javnom sektoru, koje je garantovano ratifikovanim medjunarodnim konvencijama i Zakonom o radu;

-    zaposlene dovodi u neravnopravan položaj, s obzirom na to da se zakon ne odnosi na ceo javni sektor, već su od primene izuzeta javna preduzeća i drugi subjekti, čiji zaposleni, po pravilu imaju najveća primanja;

- u pripremu nacrta zakona, koji najdirektnije utiče na materijalno-socijalni položaj zaposlenih, nisu bili uključeni sindikati, što znači da nije realizovan socijalni dijalog.

3.  Pokrajinski socijalno-ekonomski savet ocenjuje da u dalju pripremu Zakona obavezno moraju da budu uključeni reprezentativni sindikati i Unija poslodavaca Srbije.

4.  Pre utvrdjivanja Predloga zakona i upućivanja Skupštini Republike Srbije na usvajanje, neophodno je ispoštovati zakonsku obavezu upućivanja Nacrta zakona Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije, na usaglašavanje i mišljenje. 

Za Pokrajinski socijalno-ekonomski savet

  P R E D S E D A V A J U Ć I

       Miroslav Vasin 

Stavove PSES u .pdf formatu možete preuzeti  ovde

 

Strana 1 od 19

Zakoni

Novi Zakon o radu

Poseban kolektivni ugovor
za zdravstvo
2015.

Zakon o zdr. zaštiti

Zakon o soc. zaštiti

pdfslika

Poseban kolektivni ugovor
za socijalnu zaštitu - 2015.

 

 

Klikni na sliku  za uvećanje

zzjz s

Iz privatnih ustanova

U poslednje vreme učestala su obraćanja našem Sindikatu od strane zaposlenih iz privatnih zdravstvenih ustanova i ukazivanja na nemogućnost ostvarivanja prava utvrđenih Posebnim kolektivnim ugovorom ... opširnije

link zdravko

Možete nas pronaći i na Fejsbuku

 

Video materijal  pratite na našem  Ju tjub kanalu

jutjub3

Kliknite na sliku da vidite ceo tekst

Dokumenti

Statut 2011.

pdfslika

Pravilnik o dodeli pomoći članstvu

pdfslika

Pravilnik o pozajmicama sindikalnim organizacijama

Članovi organa Sindikata 2011 - 2016.

 

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfslika 

Povelja o solidarnosti sindikata zdravstva i socijalne zaštite jugoistočne Evrope

Prijava

Danas 156 Juče 135 Ove nedelje 613 Ukupno 174444

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Pretraga sajta

Nazad na vrh