Budi deo pravog tima
Borimo se za tvoju platu, čuvamo tvoje radno mesto
Svako treće i naredno dete naših članova dobija poklon čestitku

Beograd, 25.2.2015. godine
Potpisan Sporazum o imenovanju Komisije za praćenje primene i davanje autentičnog tumačenja pku za delatnost zdravstva

Obaveštavamo članstvo i sve zaposlene u zdravstvu da je danas, 25.02.2015. godine u Ministarstvu zdravlja potpisan Sporazum o imenovanju članova Komisije za praćenje primene i davanje autentičnog tumačenja Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna Pokrajina i jedinica lokalne samouprave.
Potpisnici Sporazuma su reprezentativni sindikati i to: Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost” i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.
Očekuje se da sastanak navedene komisije bude održan u najkraćem mogućem roku.

zvonciciPoštovane kolege, kraj godine je prilika da bacimo pogled unazad i procenimo rezultate svoga rada, setimo se lepih i onih drugih događaja u profesionalnom i ličnom životu. Na pitanje šta je najbolje i šta je najgore što mi se dogodilo u protekloj godini ponekad nije lako odgovoriti. Bilo bi lepo da je konkurencija jaka u kategoriji „najbolje“, ali nažalost poslednjih godina je jača konkurencija u kategoriji „najgore“.

U Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine ono najbolje i najlošije su naši članovi. Svesna sam prividne kontradiktornosti ovog stava. Najbolje, jer članovi su snaga Sindikata. Mnogo je onih koji su uložili svoje vreme, znanje i rad u ovu organizaciju. Mnogi članovi Sindikata prate sve aktivnosti, informišu se putem sajta, stranice na facebook-u, daju svoje predloge, komentarišu događaje, obrazuju se sindikalno, učestvuju u akcijama kao što su protest i štrajk...jednom rečju aktivni su članovi Sindikata i na njima Sindikat počiva.

Ipak, ogroman je broj onih članova koji su pasivni. Ne informišu se, ne učestvuju u protestima, štrajku, svoje nezadovoljstvo bednim platama i lošim uslovima rada iskazuju, ali ne pokazuju. Ključ uspeha je u rukama ove znatno veće grupe pasivnih članova, koji će, nadam se, postati svesni svoje moći i upotrebiti je. Napredak u osvajanju svih prava, pristojnih zarada i dostojanstvenog rada, ostvarićemo samo ako se proporcije promene, ako se mnogo veći broj naših članova aktivira. Sindikalno obrazovanje je sigurno jedan od načina da se izgradi svest o suštini i značaju ove organizacije u jednom demokratskom društvu.

Da, želim da na ulicama vidim sindikalce kao u Italiji, Francuskoj ili Portugaliji. Želim da izgradimo tradiciju sindikalne borbe, zajedničke akcije za opšte dobro.Pitam se šta još može da nam se dogodi?
Ovo je godina u kojoj je donet Zakon o radu, protiv radnika! Pretnje su postale realnost! Prvi put u novijoj istoriji smanjene su zarade! Iz našeg džepa je uzet novac koji smo zaradili, kojim izdržavamo porodice!
Da li je efikasan socijalni dijalog nedostižan san? Da li je sindikat poražen?
Kada govorimo o protekloj 2014-oj, možemo je jednostavno proglasiti "teškom" godinom.
Ali realan uticaj koji Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti ostvaruje, vrlo je značajan. Pritisak našeg sindikata doveo je do odluke da se uprkos zabrani zapošljavanja, zaposle 600medicinskih sestara i doktora i odrđen broj nemedicinskog osoblja, Poseban kolektivni ugovor je u završnoj fazi za obe delatnosti, uvažene su naše primedbe na platne grupe, pokrenuta su mnoga pitanja, poput rešavanja položaja zaposlenih u stomatologiji, apotekama, zavodima za javno zdravlje, RH centrima...

Vraćam se našim članovima, zahvaljujući kojimasindikalna borba u ovim neravnopravnim uslovima daje značajne rezultate.
Sa nadom da ćemo u 2015. biti brojniji, aktivniji i uspešniji, lepši i mlađi!
Zdravi bili i uspešni u svemu!

dr Dunja Civrić, predsednica PO Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine


Beograd, 30.12.2014. godine

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obaveštava svoje članstvo i sve zaposlene u zdravstvu da je danas, 30. DECEMBRA 2014. godine POTPISAN POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZDRAVSTVENE USTANOVE ČIJI JE OSNIVAČ REPUBLIKA SRBIJA, AUTONOMNA POKRAJINA I JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE

potpisano

 

pos2717. decembra 2014. godine, u Novom Sadu je održana 27. sednica Pokrajinskog odora sindikata. Sednici su pored članova Pokrajinskog odbora prisustvovali članovi Nadzornog odbora i Statutarne komisije. U radu sednice učestovao je Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i Rada Obrenović, predsednica Sindikalne organizacije Kliničkog centra Srbije i Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti za grad Beograd.

Prisutni su informisani o aktivnostima sindikata. Jedinstven stav svih učesnika u raspravi je da je, i pored značajnih aktivnosti sindikata, nezadovoljstvo zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i članova sindikata materijalnim i socijalnim položajem ogromno.

Beograd, 26.12.2014. godine
Obaveštavamo članstvo i sve zaposlene u zdravstvu da su na današnjem sastanku održanom u Ministarstvu zdravlja, članovi pregovaračkog tima Vlade Republike Srbije i reprezentativnih sindikata na nivou Republike Srbije postigli saglasnost o Predlogu teksta PKU za delatnost zdravstva. Očekuje se da Vlada Republike Srbije, na sednici koja će se održati 27.12.2014. godine da saglasnost na navedeni predlog, kao i da se Republički odbor Sindikata izjasni o istom. Planira se potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za delatnost zdravstva u utorak 30.12.2014.godine.

Beograd, 22.12.2014. godine
OSTAJU SOPSTVENA SREDSTVA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Nakon kontradiktornih informacija koje su se pojavile u javnosti u vezi primene Zakona o budžetskom sistemu, Sindikat je hitno reagovao i tim povodom uputio urgenciju nadležnim državnim organima.
Obaveštavamo članstvo i sve zaposlene u delatnosti zdravstva da je nakon više urgencija upućenih resornim ministarstvima i skupštinskom odboru za zdravlje i porodicu, usvojen zahtev Sindikata i sopstvena sredstva zdravstvenih ustanova ostaju i u 2015. godini.

MINISTARSTVO ZDRAVLjA Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar MINISTARSTVO FINANSIJA Ministar, Dušan Vujović
MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLjAVANjE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANjA Ministar, Aleksandar Vulin 

MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE Ministar, dr Kori Udovički 
NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE (Оdbor za zdravlje i porodicu) 

Poštovani,

Podsećamo Vas da je u Vladi Republike Srbije 21.novembra 2014. godine održan sastanak kojem su prisustvovali premijer Aleksandar Vučić, ministar finansija Dušan Vujović, državni sekretar Ministarstva finansija Nenad Mijailović, načelnik sektora za budžet Slavica Manojlović, državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Berislav Vekić sa saradnicima i predstavnici
reprezentativnih sindikata. 

Na navedenom sastanku državni sekretar Ministarstva fiiaisija Nenad Mijailović je prisutne obavestio da sopstvena sredstva zdravstvenih ustanova ostaju i u 2015. godini jer se nisu stekli uslovi za primenu člana 47. Zakona o budžetskom sistemu.
Obaveštavamo Vas da su direktori pojedinih zdravstvenih ustanova dobili obaveštenje od predstavnika Komore zdravstvenih ustanova da od 01. januara 2015.godine ostaju bez sopstvenih 
sredstava. 
Obzirom da je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu već u skupštinskoj proceduri, nadamo se da ćete uvažiti više puta upućen zahtev sindikata da prihodi koje ostvare ustanove u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite zadrže karakter sopstvenih prihoda.

Ukoliko se ustanovama u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite oduzmu sopstveni prihodi, pored toga što će se ugroziti normalno funkcionisanje istih, preko 15.000 zaposlenih koje ne prepoznaje RFZO, odnosno koji platu primaju iz sopstvenih prihoda ustanove, će ostati bez ikakvih primanja, što će dalje urušiti navedene delatnosti i ostaviti zaposlene bez zarada.

Da li želite da svoja prava ponovo branimo na ulici?
Apelujemo da preduzmete sve mere u skladu sa Vašim nadležnostima kako bi navedene ustanove 
zadržale sopstvene prihode.
U suprotnom posledice će biti nesagledive.
Očekujemo Vaše postupanje po hitnom postupku i obaveštavanje o našem zahtevu, kako bi se sprečila panika među zaposlenima izazvana nejasnoćama u pogledu primedže Zakona o budžetskom 
sistemu.

S poštovanjem,
Predsednik
dr Zoran Savić

Strana 1 od 12

Zakoni

Novi Zakon o radu

Poseban kolektivni ugovor
za zdravstvo
2015.

Zakon o zdr. zaštiti

Zakon o soc. zaštiti

pdfslika

Poseban kolektivni ugovor
za socijalnu zaštitu - 2015.

 

 

Klikni na sliku  za uvećanje

zzjz s

Iz privatnih ustanova

U poslednje vreme učestala su obraćanja našem Sindikatu od strane zaposlenih iz privatnih zdravstvenih ustanova i ukazivanja na nemogućnost ostvarivanja prava utvrđenih Posebnim kolektivnim ugovorom ... opširnije

Možete nas pronaći i na Fejsbuku

i na Ju tjubu

jutjub3

Kliknite na sliku da vidite ceo tekst

Dokumenti

Statut 2011.

pdfslika

Pravilnik o dodeli pomoći članstvu

pdfslika

Pravilnik o pozajmicama sindikalnim organizacijama

Članovi organa Sindikata 2011 - 2016.

 

Uredba o korektivnom koeficijentu

pdfslika 

Povelja o solidarnosti sindikata zdravstva i socijalne zaštite jugoistočne Evrope

Prijava

Danas 1 Juče 86 Ukupno 146214

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Pretraga sajta

Nazad na vrh